Τι δεν πρέπει να κάνει ένας «ηγέτης»

leader1[1]

Ο Steve Tobak αναλύει τα βασικά στοιχεία που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους σύγχρονους «ηγέτες» σε αυτοκαταστροφικά μονοπάτια.

Ο Steve Tobak, management consultant, executive coach και πρώην senior executive του κλάδου της τεχνολογίας, αναλύει τα βασικά στοιχεία που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους σύγχρονους «ηγέτες» σε αυτοκαταστροφικά μονοπάτια.

Σε περίπτωση που ρωτήσουμε 10 έμπειρα ηγετικά στελέχη της αγοράς για τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν ένα σύγχρονο «ηγέτη» στην αποτυχία, πιθανότατα θα λάβουμε 10 διαφορετικές απαντήσεις οι οποίες όμως κατά πάσα πιθανότητα θα βασίζονται στο τρίπτυχο, έλλειψη ικανοτήτων, ταλέντου και εμπειρίας.

Στην πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζει όμως ο Steve Tobak, η αποτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση έλλειψη ικανοτήτων και ταλέντου αλλά κυρίως ζήτημα συμπεριφοράς.

Στην πραγματικότητα η έννοια αποτυχία είναι απόλυτα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την αγορά. Η επιτυχία γεμίζει τους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση ενώ η αποτυχία χαρίζει στους ανθρώπους «σοφία».
Είναι σαφές πως το συγκεκριμένο άρθρο δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει το «ευαγγέλιο» της επιτυχίας, αλλά έχει σαν στόχο να προσδιορίσει θέματα υπαρκτά τα οποία είναι δυνατό και να προβλεφθούν αλλά και να περιοριστούν, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες αποτυχίας.

Αναλυτικότερα ακολουθούν 10 στοιχεία τα οποία ένας «ηγέτης» ΔΕΝ θα πρέπει να έχει:

Υποταγή στο status quo. Είναι απόλυτα σαφές πως υπάρχουν παραδείγματα στα οποία η έννοια του επιχειρηματικού status quo αποδίδει εξαιρετικά. Για παράδειγμα εάν δραστηριοποιείστε στην αγορά των candy bar και διαθέτετε ήδη ένα εξαιρετικά γνωστό προϊόν, η κατάσταση θα παραμείνει ο σταθερά καλή για την εταιρεία σας για κάποιες δεκαετίες τουλάχιστον. Σε διαφορετική περίπτωση ο βασικός σας εχθρός είναι η αδράνεια. Εάν κάνετε το λάθος και πείτε «έτσι κάνουμε τα πράγματα εδώ» η αποτυχία είναι προ των πυλών.

«Κλαψούρισμα». Ελάχιστες συμπεριφορές είναι χειρότερες για έναν «ηγέτη» από το «κλαψούρισμα». Η μόνιμη αποπομπή ευθυνών και οι δικαιολογίες είναι αδύνατο να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέτοια στοιχεία δείχνουν σοβαρή έλλειψη ωριμότητας, αυτοεκτίμησης και σεβασμού και είναι βέβαιο πως είναι εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα.

Εξαπάτηση. Ένας «ηγέτης» πρέπει να είναι ο εαυτός του, θα πρέπει οι σχέσεις του με όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφεται να είναι βασισμένες στην αλήθεια και όχι στην εξαπάτηση. Μην προσπαθείτε να δείξετε στους άλλους κάτι που δεν είστε γιατί πολύ απλά αργά ή γρήγορα η απάτη θα επιστρέψει απαιτώντας «ακριβή» πληρωμή.

Αυταρχισμός. Στις σύγχρονες επιχειρήσεις δεν έχει καμία σημασία πόσο ψηλά βρίσκεται κάποιος στην ιεραρχία. Κι αυτό γιατί πολύ απλά, όλοι εργάζονται σε μία επιχείρηση για κάποιους άλλους. Ακόμη και ένας CEO κάπου λογοδοτεί. Τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να συμπεριφέρεστε λοιπόν με τρόπο αυταρχικό θα πρέπει στο βάθος του μυαλού σας να έχετε πως οι επιτυχημένες ημέρες σας βαδίζουν προς το τέλος τους.

Όχι στις κούφιες απειλές. Ένας ηγέτης θα πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση και να είναι αποφασιστικός. Μη συμπεριφέρεστε εξαπολύοντας απειλές που δεν έχουν αντίκρισμα γιατί πολύ απλά θα χάσετε το σεβασμό των υφισταμένων σας. Να είστε αποφασιστικός χωρίς να ανακοινώνεται ποινές εκ προοιμίου.

Δίψα για εξουσία. Ο ηγέτης στις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχει αυτοσκοπό την αύξηση της προσωπικής του δύναμης και εξουσίας, αλλά αντίθετα την επιτυχία και τη δύναμη της επιχείρησης και των εργαζομένων. Η εξουσία άλλωστε είναι παιχνίδι για πολιτικούς και γραφειοκράτες.

Μην εθελοτυφλείτε απέναντι στην αλήθεια. Μία από τις συχνότερες αιτίες της αποτυχίας. Χωρίς καμία αμφιβολία τα όμορφα λόγια και οι έπαινοι είναι σαγηνευτικοί. Το ζήτημα όμως είναι η πραγματικότητα. Εάν αγνοείτε την αλήθεια, αγνοείτε την πραγματικότητα και έχετε προσυπογράψει το τέλος.

Ποτέ μη δεσμεύεστε με κάτι το οποίο δεν θα τηρήσετε. Οι αυταπάτες διαρκούν ελάχιστα. Οι ηγέτες με μέλλον δεσμεύονται μόνο για πράγματα τα οποία θα ακολουθήσουν και θα υπηρετήσουν. Η πρακτική με τη «στάχτη στα μάτια» δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ προοπτική.

Η μεγαλομανία σκοτώνει τον CEO. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα στις επιχειρήσεις όπου η καταστροφή ήρθε και γρήγορα και σαρωτικά μόνο και μόνο επειδή στην κεφαλή τους υπήρξαν άνθρωποι μεγαλομανείς. Η φιλοδοξία δεν είναι ελάττωμα στην επιχειρηματικότητα η μεγαλομανία είναι σίγουρα κατάρα.

Ποτέ μη κάνετε κάτι που πιστεύετε πως είναι λάθος. Ο John Lennon είχε μιλήσει για το «άμεσο κάρμα». Μπορεί να κάνετε αρκετές φορές πράγματα τα οποία πιστεύετε πως δεν είναι σωστά και να μην υπάρξουν συνέπιες. Οι συνέπιες όμως κάποια στιγμή θα εμφανιστούν και η εικόνα τους θα είναι αθροιστική.

 

Πηγή: advertising.gr

 
 

Εγγραφή στα νέα της mod