Τα 3 ΑΑΑ της Επιτυχίας

Τάκης Κιουσόπουλος

Τάκης Κιουσόπουλος

O Τάκης Κιουσόπουλος, Communication Consultant και μια από τις σημαντικότερες μορφές στην εγχώρια αγορά διαφήμισης, μιλά για τις ιδιότητες που φέρνουν τον άνθρωπο κοντά στην επιτυχία.

Αναδημοσίευση από το www.tsemperlidou.gr

Μια γρήγορη ματιά σε οποιαδήποτε έκφραση της ζωής, σε οποιαδήποτε σφαίρα δραστηριότητας, σου δίνει την πληροφορία ότι η επιτυχία είναι μια κατάσταση σχετικά σπάνια, που την απολαμβάνουν συγκριτικά λίγοι, ενώ η αποτυχία είναι μια κατάσταση συνηθισμένη που την ανέχονται ή την υποφέρουν πολλοί.

Συμβουλές και κανόνες για την επιτυχία υπάρχουν πολλοί. Όπως υπάρχουν και μυστικά. Καλύπτουν κάθε τομέα: χρήματα, έρωτα, καριέρα, σπορ, οικογένεια, υγεία, επιχείρηση, δουλειά, σχέσεις, κλπ.

Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία, άρθρα, συνεντεύξεις, γνωμικά…

Εγώ σήμερα  θέλω να σας μιλήσω για τρεις ιδιότητες, που είναι και στάση ζωής.  Φέρνουν κάθε άνθρωπο πιο κοντά στην επιτυχία που επιδιώκει.

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει

Πριν όμως αναπτύξω τα  3 άλφα της Επιτυχίας, τα 3ΑΑΑ, θέλω να σταθώ για λίγο στα μικρά ααα, τα άλφα  της συμφοράς. Αυτά που φαίνονται να έχουν γραπώσει από το λαιμό την κοινωνία μας και προκαλούν σε πολύ  κόσμο μια φάση μοιρολατρίας και  ιδιότυπης παράλυσης, που εκφράζεται συχνά με τη φράση «για να δούμε τι θα γίνει».

Τα 3 ααα της συμφοράς είναι η αναποφασιστικότητα, η αναβλητικότητα και η αναποτελεσματικότητα.

Βλέπω αυτή την αρρώστια να  έχει διεισδύσει για τα καλά μέσα στην κοινωνία. Αναποφάσιστα  άτομα που αναβάλλουν αποφάσεις ζωής, δουλειάς ή αυτοβελτίωσης, περιμένοντας κάτι. Μάνατζερς και επιχειρηματίες, που αντί να δίνουν ρέστα στη δουλειά τους και να δείχνουν το ταλέντο τους,  φρενάρουν τις δραστηριότητες της επιχείρησής τους. Ακούω από αξιόλογους ανθρώπους ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν μπάτζετ τον Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο για το 2013, γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει.

Είναι φανερό ότι αυτό το κλίμα αβεβαιότητας έρχεται από ψηλά. Τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία της, η Κυβέρνηση φαίνεται μαγκωμένη, ανίκανη να προχωρήσει, ακόμα και σ’ αυτά που, προεκλογικά, οι επί μέρους υποψήφιοι που σχημάτισαν κυβέρνηση, μας  έλεγαν ότι τα  έχουν στο τσεπάκι τους. Τώρα δεν βρίσκουν τα ισοδύναμα, δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, (πήραν πρόσφατα πίσω και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση), αμφιβάλλουν για το ένα, φοβούνται για το άλλο και τελικά  δεν προχωρούν στην εκτέλεση ενός προγράμματος αποφασιστικής διόρθωσης των κακώς κειμένων και αναστροφής του κλίματος.

Κάνουν ακόμα εξαγγελίες προθέσεων, μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση, σαν να επρόκειτο για τη λύση όλων των κακών και αποφεύγουν να διορθώσουν τα πραγματικά ελαττώματα της κοινωνίας μας και τις αδυναμίες μας που κατέστρεψαν την οικονομία μας, έχουν χαλάσει την εικόνα της χώρας και μας έχουν κάνει ουραγούς στην οικονομία της Ευρώπης.

Η προτροπή μου σε όλες τις φίλες και τους φίλους που μου κάνουν την τιμή να με διαβάζουν είναι: Αγνοείστε τα μηνύματα της αναποφασιστικότητας, της αναβλητικότητας, της αναποτελεσματικότητας. Σπάστε τα αόρατα δεσμά της παράλυσης και προχωρήστε στην πραγματοποίηση των σχεδίων σας, των επιθυμιών σας και ιδιαίτερα των ονείρων σας. Στην πορεία, θα σας βοηθήσουν πολύ τα  3 ΑΑΑ της Επιτυχίας,  Αποφασιστικότητα, Αφοσίωση, Αποτελεσματικότητα.

1.    Αποφασιστικότητα

Το  Αν, το Ίσως και το Αλλά, δεν οδήγησαν ποτέ, κανέναν, πουθενά.

Σωστό; Όχι, μάλλον λάθος, γιατί οδήγησαν πολλούς σε καθυστερήσεις και αδράνεια, στο δρόμο της αποτυχίας.

Ξέχασε τους πολιτικούς και  άλλους επιφανείς της πολιτείας που όλο το μελετάνε, το συζητάνε, το μηρυκάζουν και πάντοτε καταλήγουν αργά σε μισές αποφάσεις. Ξέχασε τον φοβισμένο αστό, τον αερολόγο αριστερό, τον ανεδαφικό επαναστάτη, τον συνομωσιολόγο ημιμαθή, τον διστακτικό προϊστάμενο, τον μίζερο συγγενή σου, τον υπεραναλυτικό φίλο σου.

Εσύ θα κάνεις τους δικούς σου λογαριασμούς, θα προχωρήσεις στις αποφάσεις που θα κάνουν τη δική σου ζωή  καλύτερη. Θα το κάνεις με σωστές κινήσεις, όχι με παράτολμες επιπολαιότητες. Υπάρχουν χίλια, μύρια  πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε όταν παίρνουμε αποφάσεις. Στο σώμα και στην υγεία μας, στη μόρφωσή μας, στις σχέσεις μας, στη συμπεριφορά μας, στην εμφάνισή μας, στην δουλειά μας, στην ικανότητα να βγάζουμε χρήματα, στη διαχείριση των περιουσιακών  μας στοιχείων, στην ικανοποίηση που παίρνουμε από τη διασκέδασή μας. Η λίστα είναι μεγάλη.

Αρκετές φορές μια απόφαση μας οδηγεί στο να σταματήσουμε να κάνουμε κάτι δυσάρεστο, επιβλαβές ή να διακόψουμε μια δραστηριότητα ή μια σχέση που δεν μας δίνει χαρά ή ανταμοιβή. Τις πιο πολλές φορές όμως μια απόφαση μας οδηγεί σε νέες δράσεις, επιτυχίες, απολαύσεις, εμπειρίες.

Τα καλά, κόποις, κτώνται…αλλά πώς  θα μας δώσουν οι κόποι μας το καλύτερο αποτέλεσμα;

2.    Αταλάντευτη Αφοσίωση

Κατ’ αρχήν, όπως υπονοεί και η λέξη, χρειάζεται μια συναισθηματική προσήλωση, μια εστίαση στο στόχο, μια απομάκρυνση των περισπασμών.

Χρειάζεται πάθος για την υλοποίηση και μια συστηματική αναζήτηση του καλύτερου, ειδικά στο στάδιο της εκτέλεσης.  Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Σημαντικό είναι επίσης να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης, χωρίς καμιά χρονική καθυστέρηση. Στη ζωή ελέγχουμε μόνο το τώρα, αύριο δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Διώξτε κάθε σκέψη αναβολής.

Αλλιώς, θα μοιάσεις με τους πολιτικούς που όλο αναβάλλουν και στο τέλος τίποτα δεν γίνεται, ή σαν τον φίλο που έχει αποφασίσει να χάσει βάρος, σκέπτεται  όμως να αρχίσει τη δίαιτα μετά το μεγάλο γλέντι που θα γίνει στην Κρήτη. Εσείς προχωρήστε αμέσως, αλλά όχι παρορμητικά.

Αφιερώστε χρόνο στο σχέδιο, στην προετοιμασία, κινηθείτε με σύστημα, με πειθαρχία αλλά και με ενεργητικότητα. Κάντε γνωστό το περιεχόμενο της απόφασής σας στους φίλους, στην οικογένειά σας, στους συνεργάτες σας, στο ευρύτερο περιβάλλον και κατά την κρίση σας στα social media. Παντού από όπου μπορείτε να πάρετε βοήθεια. Ακόμη και αν κανείς δεν μπορεί να σας βοηθήσει, η αυτοδέσμευση  και μόνο, θα σας κάνει πιο δυνατό στην υλοποίηση.

Τελικά, για να τοποθετηθώ πιο συμβολικά, δείτε την απόφασή σας σαν μια μεγάλη ευκαιρία που μπορεί να χαθεί αν δεν την κυνηγήσετε τώρα. Φαντασθείτε μια έναστρη νύχτα, με διάττοντες αστέρες που διαγράφουν μια σύντομη τροχιά και μετά χάνονται. Εσείς έχετε την δυνατότητα να αρπάξετε ένα αστέρι που πέφτει αρκεί να κουνηθείτε γρήγορα. Δείτε έτσι το στάδιο από την απόφαση στην υλοποίηση. Αυτό θα σας δώσει μια έντονη συναίσθηση του τώρα και θα εξαφανίσει την προδιάθεση για αναβολή.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Θα διαπιστώσετε όμως ότι η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα στην εκτέλεση, η εργατικότητα, η πειθαρχία, η πολλή δουλειά δεν αρκούν πάντα για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τις αρχές και τις μεθόδους της αποτελεσματικότητας.

3.    Αποτελεσματικότητα

Η βούληση για το ζητούμενο, η αποφασιστικότητα, η αφοσίωση στην υλοποίηση, στην πραγματοποίηση του ονείρου, του οράματος ή του στόχου είναι αναγκαίες προϋποθέσεις, αλλά δεν μας εγγυώνται το αποτέλεσμα. Η επίτευξη της Αποτελεσματικότητας έχει τους δικούς της κανόνες και απαιτήσεις. Προσοχή, προσοχή! Αν δεν κινηθούμε σωστά σ’ αυτό το στάδιο, υπάρχει ο κίνδυνος να στραβώσει η ψυχολογία μας και να τα παρατήσουμε ενώ έχουμε σχεδόν φτάσει στην πηγή. Προς θεού, δεν πρέπει να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας και την πίστη μας στην αξία των 3 ΑΑΑ της Επιτυχίας από λάθη Αποτελεσματικότητας. Είναι σαν να παραδινόμαστε σε μια κατάσταση που δεν ελέγχουμε, τα αφήνουμε στη μοίρα. Θυμηθείτε ότι από τη λέξη μοίρα προέρχεται και η λέξη Κακομοιριά.

Όσοι θέλετε να εμβαθύνετε στην έννοια της Αποτελεσματικότητας, μπορείτε να διαβάσετε σ’ αυτό το website το άρθρο μου «Οι πέντε  Άγγελοι της Αποτελεσματικότητας». Εκεί θα διαπιστώσετε ότι με μια σωστή προσέγγιση μπορείτε να πετύχετε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, συχνά κόντρα στις συνθήκες ή στις προσδοκίες των  άλλων.

Τίποτα δεν είναι αδύνατο

Έχουμε καταλάβει ότι η αναποφασιστικότητα, η αναβλητικότητα και η αναποτελεσματικότητα φέρνουν φθορά, μιζέρια και οπισθοδρόμηση. Επί πλέον, είναι  τα κύρια στηρίγματα των μετρίων, που βρέθηκαν κάποια εποχή σε θέση εχόντων και κατεχόντων. Εμποδίζουν την αξιοκρατία και την πρόοδο. Από την άλλη πλευρά, η επιτυχία γίνεται πραγματικότητα όταν την αναζητήσουμε με κέφι και με σύστημα. Μικρά, καθημερινά, θετικά βήματα οδηγούν σε μια μεγάλη νίκη.

Καμιά συνταγή δεν εξασφαλίζει την επιτυχία. Όμως μπορούμε να μεγαλώσουμε τις θετικές προοπτικές δραματικά, όταν προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, χωρίς αναβολές και με σωστή μεθόδευση ως προς το αποτέλεσμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!      

 
 

Εγγραφή στα νέα της mod