Πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν δυο βασικές λειτουργίες: τη σάρωση στο διαδίκτυο για το χτίσιμο ενός ευρετηρίου και την παροχή στου χρήστες που κάνουν την αναζήτηση με μια ιεραρχημένη λίστα των websites ανάλογα με το πόσο σχετικά με την αναζήτηση έχουν χαρακτηριστεί.

Σάρωση στο διαδίκτυο και δημιουργία ευρετηρίου Για την καλύτερη επεξήγηση της λειτουργίας των μηχανών αναζήτησης, το διαδίκτυο μπορεί παρομοιαστεί με  το δίκτυο των σταθμών του μετρό μιας μεγάλης πόλης. Κάθε σταθμός είναι και ένα μοναδικό κείμενο – συνήθως μια ιστοσελίδα, αλλά και ένα PDF, JPG, ή κάποιο άλλο αρχείο. Οι μηχανές αναζήτησης χρειάζονται μια διαδρομή για να διασχίσουν όλη την πόλη – crawling – και να βρουν όλους τους σταθμούς κατά μήκος αυτής , για αυτό χρησιμοποιούν το βέλτιστο μονοπάτι, τα links. Η δομή των Links του διαδικτύου εξυπηρετεί το δέσιμο όλων των ιστοσελίδων μαζί. Τα links-σύνδεσμοι επιτρέπουν στις μηχανές αναζήτησης να προσεγγίσουν τα δισεκατομμύρια διασυνδεμένα κείμενα στο διαδίκτυο. Με το που βρουν οι μηχανές αυτές τις σελίδες/ κείμενα, αποκρυπτογραφούν τον κώδικα τους και αποθηκεύουν επιλεγμένα κομμάτια τους σε μεγάλες βάσεις δεδομένων , έτσι ώστε να τα ψάξουν όταν προκύψει σχετικό αίτημα. Οι εταιρείες των μηχανών αναζήτησης έχουν κατασκευάσει τεράστιες υποδομές ανά τον κόσμο, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι μηχανές τους θα ανταποκριθούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Παροχή απαντήσεων Οι μηχανές αναζήτησης είναι στην πραγματικότητα μηχανές απαντήσεων. Όταν ένας χρήστης πραγματοποιεί μια αναζήτηση online, οι μηχανές αναζήτησης σαρώνουν τα δεδομένα τους και εκτελούν τα εξής δύο πράγματα:

  1. πρώτα επιστρέφουν αποτελέσματα τα οποία είναι σχετικά με το αίτημα αναζήτησης
  2. και κατά δεύτερον, ιεραρχούν αυτά τα αποτελέσματα με βάση τη δημοφιλία των ιστοσελίδων που παρέχουν την πληροφορία

Πως αποφασίζουν όμως οι μηχανές αναζήτησης τη σχετικότητα και τη δημοφιλία; Για τις μηχανές αναζήτησης , η σχετικότητα μια σελίδας δεν περιορίζεται σε μια σελίδα που περιέχει τις σωστές λέξεις. Είναι εκατοντάδες οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σχετικότητα μιας σελίδας.  Τυπικά, για τις μηχανές αναζήτησης, όσο πιο δημοφιλής είναι μια σελίδα, τόσο πιο σημαντικές πληροφορίες περιέχει. Αυτό φαίνεται πως λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά για τους χρήστες. Οι μηχανές αποφασίζουν τη σχετικότητα και τη δημοφιλία μιας σελίδας μέσα από πολύπλοκους μαθηματικούς αλγόριθμους. Αυτοί οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούν εκατοντάδες μεταβλητές οι οποίες ονομάζονται παράγοντες ιεράρχησης. Κατά συνέπεια, το ταξίδι των μηχανών αναζήτησης είναι σύνθετο..οπως και η κατανόηση τους…

 
 

Εγγραφή στα νέα της mod